Meet the SNURKERS

Interview door Mark Schoones voor Froot.nl

Het was altijd al een ideetje in haar hoofd. Een dekbed met een print van kartonnen dozen. Speciaal gemaakt voor een goed doel. In 2007 besloot reclamemaakster Peggy het idee tot uitvoering te brengen. Samen met haar partner Erik bedacht ze Le-Clochard en Le-Trottoir. Een dekbedovertrek en hoeslaken dat oogt als een kartonnen doos en stoep. De opbrengsten van de twee bijzondere ontwerpen gingen naar Stichting Zwerfjongeren Nederland. De voorraad verkocht binnen no-time uit.

Maar Peggy had nog meer inspiratie. ‘Erik zat destijds werkloos thuis en zag er wel wat in om dit fulltime te doen. Hij had altijd in de in- en verkoop van sportkleding gewerkt. En ik had eigenlijk ideeën zat. Die vaardigheden hebben we dus mooi gecombineerd.’ Inmiddels liggen van Amsterdam tot Australië mensen te slapen onder een ontwerp van SNURK.

   

SNURK begon in 2007 als eenmalig liefdadigheidsproject om zwerfjongeren te helpen. Maar daar bleef het toch niet bij...

Designed in Amsterdam, made in Portugal

Peggy lacht. Het is iedere dag een feestje, zo vertelt ze in het magazijn aan de rand van het Oostelijke Havengebied in Amsterdam. En zo voelt het ook wel aan in het huis van SNURK. Gezellig. Ongedwongen. Als een hobbyproject bijna. Maar toch wel een hobbyproject dat, naast Erik en Peggy, 9 fulltime werknemers in dienst heeft en aantal vaste freelancers.

En die zijn nodig want het magazijn staat vol kartonnen dozen met dekbedovertrekken en kussenslopen. Allemaal vers uit Portugal want daar produceert SNURK haar ontwerpen. ‘De eerste collectie lieten we maken in Pakistan. Maar de communicatie was wat lastig en ik wilde zelf betrokken zijn bij de productie. Maar om als vrouw naar Pakistan te reizen is nou niet echt optimaal.’


   
        

        

Het kantoor en magazijn van SNURK zit in Amsterdam Oost.

Vakidioten en de New York Times

In Portugal vond Peggy ‘een vakidioot’ die de productie van SNURK-stukken graag op zich wilde nemen. ‘Daar werk ik graag mee. Vakidioten. Mensen die op de eerste plaats echt passie voor hun werk hebben. Mensen die van een uitdaging houden, om het onmogelijke mogelijk te maken.’ Dat open vizier is meer dan welkom want voordat een SNURK-ontwerp van de tekentafel in het Amsterdamse magazijn belandt, gaan er vaak meerdere drukproeven overheen. ‘We werken met een zogeheten zeefdruk. Dat is een nogal ouderwetse manier van drukken. Concurrenten snappen ook nooit dat wij het zo doen. Maar het geeft ons het mooiste resultaat.’

De collecties van SNURK worden keer op keer opgepikt door de grote designblogs. Maar ook de New York Times en de Britse Telegraph hingen al eens aan de lijn. Waar Peggy in het begin nog persberichten de deur uit moest sturen, klopt de media tegenwoordig zelf bij haar aan. ‘Dan mailen ze me of we nog iets leuks hebben. Ik had nooit verwacht dat dit zo zou gaan.’ Het is een teken dat de stijl van SNURK universeel wordt gewaardeerd. Die stijl omschrijft Peggy zelf als strak en realistisch met een knipoog. ‘Want onze designs zijn wel strak en designy maar niet heel serieus.’ De kinderlijn van SNURK is bijvoorbeeld veel realistischer dan de rest van de kinder beddengoedmarkt die in de woorden van Peggy ‘erg bont, druk en Disney-gedomineerd’ is.


  

SNURK werkt nauw samen met haar producenten in Portugal.

 

Met leuke dingen de wereld veroveren

Het uitgangspunt bij ons is altijd dat we gewoon leuke dingen willen maken. In het begin grapten we altijd dat het doel van SNURK world domination was. Maar als we nu kijken van waar over de wereld de bestellingen binnen komen, dan begint dat doel best dichtbij te komen.’

En nu? Is SNURK echt op weg naar die gedroomde dominantie in de beddengoedwereld? Peggy weet het eigenlijk nog niet. Al glinsteren haar ogen wel als ze vertelt dat SNURK groeit in landen als de Verenigde Staten. Bovendien timmeren ze met hun nieuwe kledinglijn Horizontal Wear ook al hard aan de weg. Het ziet er naar uit dat dit slaapfeestje nog lang niet afgelopen is.    

SNURK oprichters Erik van Loo & Peggy van Neer zijn ook privé een setje en hebben samen 2 kinderen.

Erik deelt de lakens uit, Peggy ontwerpt ze.