Wereldwijde verzending Gratis retourneren Veilig betalen

Horizontal Living: 'De letste mep'

banner_image

Dré Knols (74), getrouwd, drie kinderen, zes kleinkinderen, is gepensioneerd arts. Hij gaat elke woensdagavond badmintonnen met negen leeftijdsgenoten.

banner_image

"Als je ouder wordt, moet je in beweging blijven. Je gewrichten soepel houden. Onverwachte spierbewegingen maken. Daarom ga ik sinds een jaar of negen elke woensdagavond badmintonnen met andere mannen van rond de 70. En een zoon van één van hen, die wat jonger is. Een vriend van me nodigde me uit om mee te doen met 'De letste mep', zoals de club heet. Die naam heb ik niet verzonnen, maar ik vind 'm wel treffend. Ik heb immers al eens iemand moeten reanimeren tijdens een training.

banner_image

Ik ga trouw elke woensdag om kwart voor 9 naar de sporthal hier in het dorp. Dan hangen we de netten op, dimmen we het licht en gaan we een uur en een kwartier lekker stoom afblazen in de zaal. Ik kan dan flink vloeken, want ik ben bloedfanatiek. Daarom is het ook wel jammer om te merken dat ik minder snel word en dat het sporten steeds moeizamer gaat. Gelukking draait het bij 'De letste mep' ook sterk om het sociale: na het sporten pakken we een biertje aan de bar.

banner_image

We zijn echt vrienden geworden in de afgelopen jaren en praten over van alles: aan de bar nemen we de politiek van Meerssen door. We hebben het over de situatie thuis. Iedereen heeft bijna altijd dezelfde issues met zijn vrouw, blijkt dan. Misschien dat het er daarom nooit van gekomen is om die speciale borrel te organiseren waarbij we ook onze vrouwen zouden uitnodigen.

banner_image

Mijn vrouw vindt dat ik nog minder thuis ben dan voor mijn pensioen. Ze heeft misschien ook wel gelijk: ik zit in allerlei besturen, ik schilder en ik zit bij een mannenkoor. Ik verveel me geen seconde en dat wil ik ook niet. Want zo leuk is gepensioneerd zijn niet: ik was liever nog wat langer in het hospice gebleven, waar ik werkte tot ik met pensioen moest op mijn 67ste. Het enige voordeel van gepensioneerd zijn is dat je niet vroeg uit bed hoeft. En dat je na zo'n training wat langer kunt blijven hangen dan vroeger."

banner_image

Modellen: Dré, Niek, Joop, Harry en Wim
Fotografie: Anke Leunissen
Tekst: Carolien Dircken